Szeszes italok a nagyvilágban

A tantárgy neve: Szeszes italok a nagyvilágban

Heti óraszám: 2+0+0

Kreditszám: 3+0+0

Tantárgyfelelős: Dr. Fekete Erzsébet egyetemi docens, PhD, habil.

Előadó: Dr. Fekete Erzsébet

Számonkérés formája: kollokvium


A tantárgy oktatásának célja:
A tárgy keretében az emberi kultúra egyik legrégibb és legfontosabb alkotóelemét, az alkoholos italokat szeretnénk minél szélesebb körben bemutatni. Az italok kémiája, biológiája és gyártástechnológiája mellett a fő hangsúly a különböző országok specialitásaira esik. A szemináriumi részben konkrétan is bemutatunk majd egyes ital-különlegességeket.


Részletes tematika

1. hét: Az alkoholgyártásban használatos fontosabb mikroorganizmusok élettanának áttekintése.

2. hét: A sörgyártás biotechnológiája I.: szükséges alapanyagok, maláta előállítása.

3. hét: A sörgyártás biotechnológiája II.: fermentáció, érési folyamatok, szűrés, stabilizálás, kiszerelés.

4. hét: Az alkoholmentes sör fermentációja. Sörfajták ismertetése. A sörgyártás helyzete Magyarországon.

5. hét: A borgyártás biotechnológiája I.: szőlő típusok, borfajták.

6. hét: A borgyártás biotechnológiája II.: fermentáció, palackozás és tárolás.

7. hét: A borgyártás biotechnológiája III.: habzóbor és a pezsgő előállítása. Magyarországi borvidékek ismertetése.

8. hét: Ismertebb gyümölcspárlatok bemutatása.

9. hét: A gyümölcspárlatok minőségi követelményei. Pálinkafőzés.

10. hét: Növényi alapanyagból nyert párlatok ismertetése I.: rum, tequilla, mezcal

11. hét: Növényi alapanyagból nyert párlatok ismertetése II.: vodka, whisky

12. hét: Abszint, gin, ouzo.

13. hét: Kommersz szeszes italok, likőrök.

14. hét: A hallgatók által kedvelt szeszesitalok bemutatása. A hallgatók készülnek 5-10 perces prezentációval.

15. hét: Szeszesital kóstoló

 

A felkészüléshez ajánlott irodalmak:

  1. The Mycota: Industrial Application X, Edited by Karl Esser, Springer, 2010
  2. The Complete Books of Spirits, Anthony Dias Blue, 2004
Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 10:59