A tantárgy neve: Fermentációs folyamatszabályozás
Heti óraszám: 1+0+3
Kreditszám: 1+0+2
Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente
A tantárgy oktatói: Dr. Ág Norbert, Dr. Karaffa Levente
Számonkérés formája: kollokvium
A tantárgy oktatásának célja:
A fermentáció egy rendkívül összetett folyamat, melynek számos paraméterét szabályozzák a hatékonyság növelése érdekében. A kurzus során a hallgatók betekintést nyerhetnek a fermentációs folyamatok szabályozásába, gyakorlatban ismerhetnek meg fermentációs kísérleti berendezéseket és fermentációs termelő üzemeket.
A tantárgy tematikája:
-
A folyamatszabályozás szükségessége.
-
A termékszintézis optimális körülményeinek megteremtése.
-
Adagolásos technológiák előnye a batch technológiával szemben.
-
Analóg szabályzók, PLC-k
-
Folyamatirányító rendszerek.
-
Alapszabályozások I: hőmérséklet
-
Alapszabályozások II: pH
-
Alapszabályozások III: levegőmennyiség
-
Alapszabályozások II: nyomás, fordulatszám, habszint.
-
Összetett szabályozások I: oldott oxigén
-
Összetett szabályozások II: oxigénfelvételi sebesség
-
Összetett szabályozások III: szén-dioxid termelési sebesség
-
Összetett szabályozások IV: szén- és nitrogénforrás szint szabályozás.
-
Biomassza elválasztása dobszűréssel és mikroszűréssel.
-
Mikroszűrés folyamatszabályozása.
Kötelező és ajánlott irodalom:
Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamatok, Műegyetemi kiadó, 1998