Fermentációs folyamatszabályozás

A tantárgy neve: Fermentációs folyamatszabályozás

Heti óraszám: 1+0+3

Kreditszám: 1+0+2

Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente

A tantárgy oktatói: Dr. Ág Norbert,  Dr. Karaffa Levente

Számonkérés formája: kollokvium

A tantárgy oktatásának célja:
A fermentáció egy rendkívül összetett folyamat, melynek számos paraméterét  szabályozzák a hatékonyság növelése érdekében. A kurzus során a hallgatók betekintést nyerhetnek a fermentációs folyamatok szabályozásába, gyakorlatban ismerhetnek meg fermentációs kísérleti berendezéseket és fermentációs termelő üzemeket.

 

A tantárgy tematikája:

  1. A folyamatszabályozás szükségessége.

  2. A termékszintézis optimális körülményeinek megteremtése.

  3. Adagolásos technológiák előnye a batch technológiával szemben.

  4. Analóg szabályzók, PLC-k

  5. Folyamatirányító rendszerek.

  6. Alapszabályozások I: hőmérséklet

  7. Alapszabályozások II: pH

  8. Alapszabályozások III: levegőmennyiség

  9. Alapszabályozások II: nyomás, fordulatszám, habszint.

  10. Összetett szabályozások I: oldott oxigén

  11. Összetett szabályozások II: oxigénfelvételi sebesség

  12. Összetett szabályozások III: szén-dioxid termelési sebesség

  13. Összetett szabályozások IV: szén- és nitrogénforrás szint szabályozás.

  14. Biomassza elválasztása dobszűréssel és mikroszűréssel.

  15. Mikroszűrés folyamatszabályozása.

 

Kötelező és ajánlott irodalom:

Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamatok, Műegyetemi kiadó, 1998

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 10:59