A tantárgy neve: Alkalmazott mikrobiológia
Heti óraszám: 1+0+0
Kreditszám: 1+0+0
Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente, egyetemi docens, PhD, habil.
A tantárgy oktatói: Dr. Karaffa Levente
Számonkérés formája: kollokvium
  
A tantárgy oktatásának célja:
 A kurzus az általános mikrobiológiai és biokémiai tanulmányokra építve áttekinti a gazdasági szempontból jelentős környezetvédelmi-, mezőgazdasági- illetve fermentációs mikrobiológiai folyamatokban szerepet játszó mikroorganizmusok élettanát és biokémiáját, kiemelve azokat a tulajdonságokat, melyek alkalmassá teszik őket a biotechnológiai célú alkalmazásra.
A tantárgy tematikája:
-  Starterkultúraként használt fonalas gombák (Penicillium sps, Aspergillus sps, Rhizopus sps.) az élelmiszeriparban. 
-  Európa illetve Ázsia fermentált élelmiszereinek mikrobiológiája. 
-  Starter élesztők élettana. 
-  Alkoholtermelésre használt eukarióta illetve prokarióta mikroorganizmusok (Saccharomyces sp. ill. Zymomonas sp.) anyagcseréjének összehasonlítása. 
-  A mikrobiális aminosav termelésben használt baktériumok (Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium sps.), anyagcseréjének jellegzetességei. 
-  Mikrobiális biomechanika és szerepe a mikróbasejtek tenyészthetőségében. 
-  A tejiparban alkalmazott fontosabb mikroorganizmusok (Lactobacillus, Lactococcus, Oenococcus, Pediococcus, Streptococcus, Tetragenococcus, Carnobacterium, Weisella, stb.) élettana. 
-  Metabolikus útvonalak elemzése – metabolikus flux és metabolikus control analízis. 
-  Azotobacter chroococcum élettana. 
-  Keratinbontó baktériumok anyagcseréje. 
-  Potenciálisan szénhidrogénbontó talajbaktériumok (Streptomyces sps.) jellemzése. 
-  Fontosabb mezőgazdasági kártevő mikroorganizmusok I: Botrytis cinerea 
-  Fontosabb mezőgazdasági kártevő mikroorganizmusok II: Plasmopara viticola 
-  Fontosabb mezőgazdasági kártevő mikroorganizmusok III: Uncinula necator 
-  Biológiai védekezés a mezőgazdaságban. 
Kötelező és ajánlott irodalom:
- Válogatott szakmai közlemények (angol nyelven)
- Applied Microbiology (Durieux A, eds.) Springer, 2001.
- Basic Biotechnology, 3rd Edition (Ratledge C., Kristiansen B., eds.), Cambridge University Press.