A tantárgy neve: Alkalmazott mikrobiológia
Heti óraszám: 1+0+0
Kreditszám: 1+0+0
Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente, egyetemi docens, PhD, habil.
A tantárgy oktatói: Dr. Karaffa Levente
Számonkérés formája: kollokvium
A tantárgy oktatásának célja:
A kurzus az általános mikrobiológiai és biokémiai tanulmányokra építve áttekinti a gazdasági szempontból jelentős környezetvédelmi-, mezőgazdasági- illetve fermentációs mikrobiológiai folyamatokban szerepet játszó mikroorganizmusok élettanát és biokémiáját, kiemelve azokat a tulajdonságokat, melyek alkalmassá teszik őket a biotechnológiai célú alkalmazásra.
A tantárgy tematikája:
-
Starterkultúraként használt fonalas gombák (Penicillium sps, Aspergillus sps, Rhizopus sps.) az élelmiszeriparban.
-
Európa illetve Ázsia fermentált élelmiszereinek mikrobiológiája.
-
Starter élesztők élettana.
-
Alkoholtermelésre használt eukarióta illetve prokarióta mikroorganizmusok (Saccharomyces sp. ill. Zymomonas sp.) anyagcseréjének összehasonlítása.
-
A mikrobiális aminosav termelésben használt baktériumok (Corynebacterium glutamicum, Brevibacterium sps.), anyagcseréjének jellegzetességei.
-
Mikrobiális biomechanika és szerepe a mikróbasejtek tenyészthetőségében.
-
A tejiparban alkalmazott fontosabb mikroorganizmusok (Lactobacillus, Lactococcus, Oenococcus, Pediococcus, Streptococcus, Tetragenococcus, Carnobacterium, Weisella, stb.) élettana.
-
Metabolikus útvonalak elemzése – metabolikus flux és metabolikus control analízis.
-
Azotobacter chroococcum élettana.
-
Keratinbontó baktériumok anyagcseréje.
-
Potenciálisan szénhidrogénbontó talajbaktériumok (Streptomyces sps.) jellemzése.
-
Fontosabb mezőgazdasági kártevő mikroorganizmusok I: Botrytis cinerea
-
Fontosabb mezőgazdasági kártevő mikroorganizmusok II: Plasmopara viticola
-
Fontosabb mezőgazdasági kártevő mikroorganizmusok III: Uncinula necator
-
Biológiai védekezés a mezőgazdaságban.
Kötelező és ajánlott irodalom:
- Válogatott szakmai közlemények (angol nyelven)
- Applied Microbiology (Durieux A, eds.) Springer, 2001.
- Basic Biotechnology, 3rd Edition (Ratledge C., Kristiansen B., eds.), Cambridge University Press.