A tantárgy neve: Fermentációs folyamatszabályozás
Heti óraszám: 1+0+3
Kreditszám: 1+0+2
Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente
A tantárgy oktatói: Dr. Ág Norbert, Dr. Karaffa Levente
Számonkérés formája: kollokvium
A tantárgy oktatásának célja:
 A fermentáció egy rendkívül összetett folyamat, melynek számos paraméterét  szabályozzák a hatékonyság növelése érdekében. A kurzus során a hallgatók betekintést nyerhetnek a fermentációs folyamatok szabályozásába, gyakorlatban ismerhetnek meg fermentációs kísérleti berendezéseket és fermentációs termelő üzemeket.
A tantárgy tematikája:
-  A folyamatszabályozás szükségessége. 
-  A termékszintézis optimális körülményeinek megteremtése. 
-  Adagolásos technológiák előnye a batch technológiával szemben. 
-  Analóg szabályzók, PLC-k 
-  Folyamatirányító rendszerek. 
-  Alapszabályozások I: hőmérséklet 
-  Alapszabályozások II: pH 
-  Alapszabályozások III: levegőmennyiség 
-  Alapszabályozások II: nyomás, fordulatszám, habszint. 
-  Összetett szabályozások I: oldott oxigén 
-  Összetett szabályozások II: oxigénfelvételi sebesség 
-  Összetett szabályozások III: szén-dioxid termelési sebesség 
-  Összetett szabályozások IV: szén- és nitrogénforrás szint szabályozás. 
-  Biomassza elválasztása dobszűréssel és mikroszűréssel. 
-  Mikroszűrés folyamatszabályozása. 
Kötelező és ajánlott irodalom:
Sevella Béla: Biomérnöki műveletek és folyamatok, Műegyetemi kiadó, 1998